Cukier kokosowy

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to zdrowy zamiennik innych środków słodzących. Ma zwykle postać granulek oraz brązowawy kolor, ktory bardzo przypomina cukier trzcinowy. Zdecydujecie się na jego zakup i używanie?

Cukier kokosowy jest łatwy w produkcji. Pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, który pobiera się z jej górnej części, po odcięciu jej pąków kwiatowych. Pobrany sok zagotowuje się, a następnie odparowuje wodę. Dzięki temu powstaje gęsty syrop, który po przestudzeniu krzepnie. Cukier palmowy z kolei pozyskiwany jest w podobny sposób, lecz z różnych gatunków palm. Oba rodzaje cukru najczęściej sprzedawane są w postaci kostek, granulek, a rzadziej jako syrop.

Cukier z palmy kokosowej zawiera około 38 kcal w porcji 10 gram. Składa się on głównie z sacharozy, która stanowi około ¾ wszystkich obecnych w nim cukrów. Resztę wypełnia glukoza i fruktoza. Cukier kokosowy zawiera również inne substancje odżywcze. Znaleźć w nim można witaminy z grupy B, oraz witaminę C, a także minerały: potas, magnez, cynk, żelazo.

W przeciwieństwie do białego cukru typu kryształ, słodzik z palmy kokosowej nie wywołuje nagłych wahań cukru w organizmie, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny IG=35. Dla porównania: syrop z agawy ma IG=42, miód IG=55, cukier trzcinowy IG=68, cukier zwykły IG=70 (wysoki). To istotna informacja dla wszystkich, którzy biorą tę wartość pod uwagę. Częste, wysokie skoki cukru we krwi, po dłuższym czasie mogą wiązać się z deregulacją niektórych organów i wystąpieniem pewnych chorób cywilizacyjnych (między innymi otyłości, czy cukrzycy).

W cukrze kokosowym znajdowane są znaczne ilości mikroelementów, nawet w porównaniu z tymi słodzikami, które uważane są również za „zdrowszą alternatywę” dla białego cukru.
 

<< Wróć do poprzedniej strony



Możesz być także zainteresowany:

Fruktoza

Fruktoza

Szukasz lepszego zamiennika dla cukru, ale nie wiesz czy fruktoza jest właśnie nim i czy napewno jest to zdrowa żywność? Sprawdź informacje zawarte poniżej. Fruktoza, inaczej cukier owocowy, naturalnie występuje w owocach. Jest słodsza od sacharozy i wolniej przyswajana przez organizm, dlatego ma o 1/3 niższy indeks glikemiczny. Nie wywołuje [...] Czytaj więcej

Słód

Słód

Nie masz zamiaru już więcej słodzić białym cukrem? Szukasz rozwiązania, które będzie zdrowsze? Warto sprobować właściwości słodu? Przekonajcie się sami. Do egzotycznych zamienników cukru należy, naturalna substancja słodząca, jaką jest słód ryżowy. Produkowany jest z pełnego ziarna ryżowego. Słód pełnoryżowy wytwarza się podczas długiego procesu, [...] Czytaj więcej

Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy

Czy wiesz, że cukier brązowy, to potoczna nazwa cukru trzcinowego, który wytwarza się z rośliny nazywanej trzciną cukrową? Poznaj więcej właściwości cukru trzcinowego, czytając ciekawe informacje zamieszczone poniżej. Cukier trzcinowy znany jest od setek tysięcy lat. Trzcinę cukrową pierwszy raz wzięli do ust mieszkańcy Nowej Gwinei ok. 8000 r. [...] Czytaj więcej