Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy

Czy wiesz, że cukier brązowy, to potoczna nazwa cukru trzcinowego, który wytwarza się z rośliny nazywanej trzciną cukrową? Poznaj więcej właściwości cukru trzcinowego, czytając ciekawe informacje zamieszczone poniżej.

Cukier trzcinowy znany jest od setek tysięcy lat. Trzcinę cukrową pierwszy raz wzięli do ust mieszkańcy Nowej Gwinei ok. 8000 r. p.n.e. Do Europy cukier trzcinowy dotarł ok. IV wieku p.n.e. i stanowił towar ekskluzywny.

Trzcina cukrowa stosowana była w ziołolecznictwie i medycynie ludowe jako środek bakteriobójczy i przeciwbólowy. Używano jej także na oparzenia i trudno gojące się rany. To, co dobre w cukrze trzcinowym, to zawartość soli mineralnych. Obecnie cukier trzcinowy zawojował przede wszystkim światowe kuchnie. Wydaje się być mniej słodszy i mieć subtelniejszy smak niż cukier buraczany. Poza tym, ładnie wygląda. Niektórzy stosują go na poprawę humoru. Tej właściwości nie można odmówić żadnym słodyczom, ale warto poznać skutki zakwaszenia organizmu oraz znać produkty zakwaszające.

Trzcina

Przeznaczony do słodzenia kawy, herbaty, drinków oraz egzotycznych koktajli mleczno-owocowych. Doskonały również do pieczenia ciast i ciasteczek z dodatkiem nasionek chia.
Jego połyskujące, grube, jasno-brązowe kryształy wyśmienicie sprawdzają się jako dekoracja i efektowana posypka.

<< Wróć do poprzedniej strony



Możesz być także zainteresowany:

Fruktoza

Fruktoza

Szukasz lepszego zamiennika dla cukru, ale nie wiesz czy fruktoza jest właśnie nim i czy napewno jest to zdrowa żywność? Sprawdź informacje zawarte poniżej. Fruktoza, inaczej cukier owocowy, naturalnie występuje w owocach. Jest słodsza od sacharozy i wolniej przyswajana przez organizm, dlatego ma o 1/3 niższy indeks glikemiczny. Nie wywołuje [...] Czytaj więcej

Słód

Słód

Nie masz zamiaru już więcej słodzić białym cukrem? Szukasz rozwiązania, które będzie zdrowsze? Warto sprobować właściwości słodu? Przekonajcie się sami. Do egzotycznych zamienników cukru należy, naturalna substancja słodząca, jaką jest słód ryżowy. Produkowany jest z pełnego ziarna ryżowego. Słód pełnoryżowy wytwarza się podczas długiego procesu, [...] Czytaj więcej

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to zdrowy zamiennik innych środków słodzących. Ma zwykle postać granulek oraz brązowawy kolor, ktory bardzo przypomina cukier trzcinowy. Zdecydujecie się na jego zakup i używanie? Cukier kokosowy jest łatwy w produkcji. Pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, który pobiera się z jej górnej części, po odcięciu jej pąków kwiatowych. [...] Czytaj więcej