Erytrytol

Erytrytol

Erytrytol znajduje się w owocach. Głównie w melonach, winogronach i  gruszkach. Stanowi też skład niektórych wodorostów, kukurydzy, a nawet wina i sosu sojowego. Pozyskuje się go zwykle poprzez naturalną fermentację owoców i roślin. Jezeli pragniesz dbać o swoje zdrowie, zamień biłay cukier na erytrytol

Erytrytol jest naturalnym zamiennikiem cukru o wielu unikalnych właściwościach. W ostatnich latach erytrytol jest przedmiotem intensywnych badań klinicznych.

Kto może używać erytritolu i w jakich okolicznościach?
1.     Diabetycy, ponieważ nie ma on wpływu na poziom cukru we krwi.
2.     Nie wywołuje żadnej reakcji insulinowej (może być używany z posiłkami proteinowymi).
3.     Osoby nietolerujące fruktozy, dlatego że nie zawiera fruktozy i nie jest zmieniany w organizmie na fruktozę.
4.     Osoby zakażone Candidą, zmuszone do unikania cukru – erytrytol nie jest pożywką dla drożdżaków.
5.     Osoby ograniczające ryzyko powstania próchnicy nazębnej.
6.     Wszyscy Ci, którzy przechodzą leczenie dietetyczne z uwagi na otyłość zagrażającą ich zdrowiu oraz osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów.

Zalety

  • substancja pochodzenia naturalnego
  • ma zero kalorii
  • jest słodsza od cukru aż do 300 razy, aby posłodzić potrawę potrzeba minimalnych ilości
  • odporna na wysoką temperaturę (do 180°C) – może być używana do pieczenia i gotowania. Powyżej 220°C stewia traci na słodkości.
  • nie powoduje próchnicy zębów
  • nie podnosi stężenia glukozy we krwi
  • zawiera witaminy (kwas foliowy, witamina C), składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo) oraz silne antyoksydanty (związki fenolowe).
  • bezpieczna dla diabetyków i osób chorych na fenyloketonurię

<< Wróć do poprzedniej strony



Możesz być także zainteresowany:

Fruktoza

Fruktoza

Szukasz lepszego zamiennika dla cukru, ale nie wiesz czy fruktoza jest właśnie nim i czy napewno jest to zdrowa żywność? Sprawdź informacje zawarte poniżej. Fruktoza, inaczej cukier owocowy, naturalnie występuje w owocach. Jest słodsza od sacharozy i wolniej przyswajana przez organizm, dlatego ma o 1/3 niższy indeks glikemiczny. Nie wywołuje [...] Czytaj więcej

Słód

Słód

Nie masz zamiaru już więcej słodzić białym cukrem? Szukasz rozwiązania, które będzie zdrowsze? Warto sprobować właściwości słodu? Przekonajcie się sami. Do egzotycznych zamienników cukru należy, naturalna substancja słodząca, jaką jest słód ryżowy. Produkowany jest z pełnego ziarna ryżowego. Słód pełnoryżowy wytwarza się podczas długiego procesu, [...] Czytaj więcej

Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy

Czy wiesz, że cukier brązowy, to potoczna nazwa cukru trzcinowego, który wytwarza się z rośliny nazywanej trzciną cukrową? Poznaj więcej właściwości cukru trzcinowego, czytając ciekawe informacje zamieszczone poniżej. Cukier trzcinowy znany jest od setek tysięcy lat. Trzcinę cukrową pierwszy raz wzięli do ust mieszkańcy Nowej Gwinei ok. 8000 r. [...] Czytaj więcej

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to zdrowy zamiennik innych środków słodzących. Ma zwykle postać granulek oraz brązowawy kolor, ktory bardzo przypomina cukier trzcinowy. Zdecydujecie się na jego zakup i używanie? Cukier kokosowy jest łatwy w produkcji. Pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, który pobiera się z jej górnej części, po odcięciu jej pąków kwiatowych. [...] Czytaj więcej