Ksylitol

Ksylitol

Znasz ksylitol?Jest to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która stanowi najlepszą alternatywę dla tradycyjnego cukru. Jezeli szukasz zdrowszego środka słodzącego smiało możesz kupić ksylitol. Poniżej zostały omówione jego właściwości. Zapraszam do ich przeczytania.

Cukier brzozowy

Na pierwszy rzut oka ksylitol wygląda i smakuje jak zwykły biały cukier ale z punktu widzenia chemii jest cukrem pięcio, nie sześciowęglowym, a w zasadzie alkoholem cukrowym. Występuje w drewnie drzew liściastych (brzoza, buk) oraz w różnego rodzaju owocach i warzywach (np. kolby kukurydzy). Wiadomo, że pewną ilość tego związku chemicznego dziennie wytwarza ludzki organizm podczas procesu metabolizmu. Na przemysłową skalę wytwarzany jest z drewna brzozy (Finlandia), oraz z kukurydzy (Chiny). Ksylitol, czyli cukier brzozowy ma o 40% niższą kaloryczność od tradycyjnej sacharozy, a jego indeks glikemiczny wynosi 8 (przy białym to prawie 100). Tak niski indeks ksylitolu oznacza, że jego metabolizm przebiega bardzo wolno, a spożywanie go nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi i wydzielania nadmiernej ilości insuliny. Dzięki temu może być częściej dopuszczany przez lekarzy w diecie cierpiących na cukrzycę. Dzięki swej pięciowęglowej strukturze ten związek chemiczny tworzy w jamie ustnej odczyn zasadowy. Jak wiadomo odczyn taki w jamie ustnej będzie sprzyjał profilaktyce przeciw powstawaniu próchnicy i chorobom dziąseł. Dzięki swoim właściwościom cukier brzozowy coraz częściej stosowany jest w gumach do żucia oraz pastach do zębów i jak najbardziej można go stosować tuż przed pójściem spać, po umyciu zębów.

Naturalna substancja słodząca z kory brzozowej przeciwdziała również niekorzystnym procesom zachodzących w organizmie. Ksylitol zapobiega powstawaniu chorób zębów ze szczególnym uwzględnieniem próchnicy i chorób dziąseł. Tworzy on niekorzystne środowisko dla rozwoju bakterii i drobnoustrojów czego nie można powiedzieć o tradycyjnym cukrze.

STOSOWANIE
Ksylitol należy stosować, jako zamiennik zwykłego cukru w odpowiadającej temu ilości. Można stosować do pieczenia i gotowania, zamiast tradycyjnego cukru oraz do słodzenia herbaty i kawy. Przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Zaleca się stosować do 15 g ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki).

Ksylitol

Cechami wspólnymi cukru tradycyjnego i ksylitolu jest podobny wygląd i stopień słodkości. Taka sama słodkość, prawie identyczna konsystencja, biały kolor. Posłodzenie herbaty ksylitolem w takiej samej ilości jak tradycyjnym cukrem, gwarantuje otrzymanie prawie identycznej słodkości. Używając ksylitolu można dodatkowo wyczuć bardzo przyjemny, miętowy aromat.

Dlaczego warto postawić na Ksylitol?

Przede wszystkim z powodu mniejszej kaloryczności i niższego indeksu glikemicznego. W przeciwieństwie do cukru ksylitol zawiera jednak aż o 40% mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. W rezultacie może być stosowany również przez diabetyków. Spożywanie potraw i napojów na jego bazie zamiast cukru może się przyczynić do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi.

Ksylitol

<< Wróć do poprzedniej strony



Możesz być także zainteresowany:

Fruktoza

Fruktoza

Szukasz lepszego zamiennika dla cukru, ale nie wiesz czy fruktoza jest właśnie nim i czy napewno jest to zdrowa żywność? Sprawdź informacje zawarte poniżej. Fruktoza, inaczej cukier owocowy, naturalnie występuje w owocach. Jest słodsza od sacharozy i wolniej przyswajana przez organizm, dlatego ma o 1/3 niższy indeks glikemiczny. Nie wywołuje [...] Czytaj więcej

Słód

Słód

Nie masz zamiaru już więcej słodzić białym cukrem? Szukasz rozwiązania, które będzie zdrowsze? Warto sprobować właściwości słodu? Przekonajcie się sami. Do egzotycznych zamienników cukru należy, naturalna substancja słodząca, jaką jest słód ryżowy. Produkowany jest z pełnego ziarna ryżowego. Słód pełnoryżowy wytwarza się podczas długiego procesu, [...] Czytaj więcej

Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy

Czy wiesz, że cukier brązowy, to potoczna nazwa cukru trzcinowego, który wytwarza się z rośliny nazywanej trzciną cukrową? Poznaj więcej właściwości cukru trzcinowego, czytając ciekawe informacje zamieszczone poniżej. Cukier trzcinowy znany jest od setek tysięcy lat. Trzcinę cukrową pierwszy raz wzięli do ust mieszkańcy Nowej Gwinei ok. 8000 r. [...] Czytaj więcej

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to zdrowy zamiennik innych środków słodzących. Ma zwykle postać granulek oraz brązowawy kolor, ktory bardzo przypomina cukier trzcinowy. Zdecydujecie się na jego zakup i używanie? Cukier kokosowy jest łatwy w produkcji. Pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, który pobiera się z jej górnej części, po odcięciu jej pąków kwiatowych. [...] Czytaj więcej