Słód

Słód

Nie masz zamiaru już więcej słodzić białym cukrem? Szukasz rozwiązania, które będzie zdrowsze? Warto sprobować właściwości słodu? Przekonajcie się sami.

Do egzotycznych zamienników cukru należy, naturalna substancja słodząca, jaką jest słód ryżowy. Produkowany jest z pełnego ziarna ryżowego. Słód pełnoryżowy wytwarza się podczas długiego procesu, opartego na naturalnej aktywności enzymów. Pełne ziarna ryżu są stopniowo rozdrabniane, po czym tworzy się z nich gęsty, słodki płyn, który w trakcie przetwarzania miesza się z odrobiną słodu jęczmiennego. W odróżnieniu do innych substancji słodzących, zawierających duże ilości prostych cukrów, słód z pełnego ziarna ryżowego, zawierający złożone węglowodany, stanowi źródło energii, która wytwarza się powoli, ale i długo się utrzymuje, niewiele podnosząc poziom cukru we krwi. Kolejną zaletą jest obecność witamin z grupy B, pochodzących z ryżu i zarodków jęczmienia. W przeciwieństwie do melasy, syropu klonowego i miodu, które mają często wyrazisty, charakterystyczny smak, słód z pełnoziarnistego ryżu ma łagodny smak. Stanowi on uzupełnienie przede wszystkim potraw z azjatycką nutą.

Słody pozyskiwane z ryżu i jęczmienia, zawierają głównie maltozę, która łatwo rozkłada się w naszym organizmie na glukozę. Słody zbożowe poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych, wzmacniają żołądek. 

<< Wróć do poprzedniej strony



Możesz być także zainteresowany:

Fruktoza

Fruktoza

Szukasz lepszego zamiennika dla cukru, ale nie wiesz czy fruktoza jest właśnie nim i czy napewno jest to zdrowa żywność? Sprawdź informacje zawarte poniżej. Fruktoza, inaczej cukier owocowy, naturalnie występuje w owocach. Jest słodsza od sacharozy i wolniej przyswajana przez organizm, dlatego ma o 1/3 niższy indeks glikemiczny. Nie wywołuje [...] Czytaj więcej

Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy

Czy wiesz, że cukier brązowy, to potoczna nazwa cukru trzcinowego, który wytwarza się z rośliny nazywanej trzciną cukrową? Poznaj więcej właściwości cukru trzcinowego, czytając ciekawe informacje zamieszczone poniżej. Cukier trzcinowy znany jest od setek tysięcy lat. Trzcinę cukrową pierwszy raz wzięli do ust mieszkańcy Nowej Gwinei ok. 8000 r. [...] Czytaj więcej

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to zdrowy zamiennik innych środków słodzących. Ma zwykle postać granulek oraz brązowawy kolor, ktory bardzo przypomina cukier trzcinowy. Zdecydujecie się na jego zakup i używanie? Cukier kokosowy jest łatwy w produkcji. Pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej, który pobiera się z jej górnej części, po odcięciu jej pąków kwiatowych. [...] Czytaj więcej